Need 10 toitu aitavad puhastada Su artereid ja kaitsevad südameinfarkti eest. Söö tervislikult ja ela kauem!


Foto: Kaitse oma südant, sest südamehaigused on üks sagedasemaid surmapõhjusi maailmas, aga samas väga lihtsad nipid aitavad Sul vältida kõige tihedamini Vikatimehe juurde kutsuvat haigust! Sina, ega mina ei taha minna ning nüüd muudame oma elu, sest elame korra ja elu ei ole mäng, kus saab uuesti alata ning soovime näha, mida teadus veel toob! Oleme kokku leppinud? Artikkel avaldatud: 29.02.2020, 0:00.

Südamehaigused on üks sagedasemaid surmapõhjusi paljudes riikides. Suur riskitegur nii infarkti kui ka insuldi puhul on just ummistunud arterid, mis takistavad vere normaalset voolu kehas.

Stress, vähene liikumine kui ka ebatervislik toitumine on ühed tähtsamad riskitegurid südamehaiguste tekkel. Aga õnneks tehes mõned väikesed muudatused oma toitumises, langeb risk olulisel määral.

Siin on mõned igapäevased toidud, mis aitavad hoida arterid puhtana ning vältida ummistusi. Kõige tähtsamad toidud on allpool – näiteks loe oliiviõli kohta (viimane artiklis toodud toiduaine) ja saad teada, kuidas praegu raha säästes tapad oma tervist! 

Lõhe

LOHE

Lõhet peetakse üheks südamesõbralikumaks toiduks. Selle põhjuseks on lõhes leiduvad erinevad tervislikud rasvhapped, mis aitavad alandada kolesterooli ja triglütseriiride taset ning vältida põletike kui ka ravida erinevaid põletikke. Ka tuunikalal, heeringal kui ka makrellil on sarnased omadused ning eelistatavalt tuleks osta puhast töötlemata kala.

Apelsinimahl

APELSINIMAHL

100-protsendiline apelsinimahl on rikkalik antioksüdantide allikas, mis aitab hoida veresooned tervena. Lisaks apelsinimahl aitab alandada vererõhku ja ühtlasi on väga hea C-vitamiini allikas. Kaks klaasi värsket apelsinimahla päevas on piisav, et katta ära kogu igapäevane soovitatav C-vitamiini vajadus.

Kohv

KOHVI

Kohvist oleme kirjutanud varemgi. Kui varasemalt peeti kohvi pigem kahjulikuks, siis tänasel päeval on tõestatud, et kohvi on inimesele väga kasulik ning kahjulikke omadusi praktiliselt ei olegi. Kohvi tervislike omaduste kohta saab rohkem lugeda aadressil: http://ajaviide.ee/kohvi-kasulik-toime/


Uuringud on leidnud, et mõõdukas koguses kohvi tarbimine vähendab südamehaiguste riski kuni 11%. Lisaks kaks tassi kohvi päevas vähendab maksahaiguste tekke protsenti kuna 22%, aitab võidelda diabeedi kui ka Parkinsoni tõve vastu.

Pähklid

PAHKLID

Sarnaselt lõhele sisaldavad pähklid palju kasulikke rasvhappeid, täpsemalt oomega-3 rasvhappeid, mis on asendamatud ja väga vajalikud, toetades südame-veresoonkonna, samuti silmade ja aju tervist.

Soovitatav on tarbida iga päev üks peotäis pähkleid või/ja mandleid. Lisaks on leitud, et oomega-3 rasvhapped võivad aidata suitsetajatel vähendada vajadust nikotiini järele ja nii hõlbustada suitsetamisest loobumist. Lisainfo SIIN.

Hurmaa

HUMAA

Kindlasti oled puuviljaletis märganud neid kollakas-oranže, natuke tomatit meenutavat puuvilju. Hurmaad võiks pidada super-õunaks, sest tervislikuse omaduselt on sarnane õunale, aga tunduvalt kasulikum.

Kuna sisaldab palju kaaliumit, siis seetõttu tervise seisukohast toetab südant, tugevdades südamelihaseid ja – veresooni ning aitab alandada arteriaalset vererõhku. Lisaks parandab ja kaitseb nägemist, kopse ja neere.

Roheline tee

ROHELINE_TEE

Nii paradoksaalne kui see ei tundu, siis roheline tee võib olla nii ergastava, aga teisalt rahustava toimega. Südame seisukohalt sisaldab roheline tee katehhiine. Katehhiinid on antioksüdandid, mis takistavad kolesterooli imendumist ja toetavad ainevahetust.


1-2 tassi teed päevas on piisav, et tagada rohelise tee maksimaalne kasu tervisele – aitab ära hoida veresoonte ummistumist, alandab vererõhku ja veresuhkru taset, hoolitseb kolesterooli normaalse taseme eest ning samuti kiirendab ainevahetust, mis on väga tähtis just kehakaalule.

Arbuus

ARBUUS

See kõige tüüpilisem suvine puuvili ei ole mitte ainult värskendav, vaid soodustab ka lämmastikoksiidi tootmist. Lämmastikoksiid on kehale väga vajalik gaas. Keha toodab lämmastikoksiidi, et rakud saaksid omavahel suhelda. Lisaks laiendab lämmastikoksiid veresooni, mis omakorda aitab vältida veresoonte ummistust.

Ka immuunsüsteem kasutab lämmastikoksiidi viiruste, parasiitide ning kasvajatega võitlemisel. Tänu lammastikoksiidile toimub informatsiooni edastamine närvirakkude vahel ning on seotud mälu, magamise, valu tundmise ja depressiooniga. Samuti võitleb põletiku ja reumatismiga.

Jõhvikad

JOHVIKAD

Jõhvikad on suurepärane kaaliumi allikas. Kui tarbida regulaarselt jõhvikamahla, saab tõsta tervisliku kolesterooli taset kuni 40%, samal ajal langetades halva kolesterooli taset. Kaks klaasi jõhvikamahla päevas vähendab olulisel määral südameinfarkti riski.

Lisaks jõhvikamahl on aitab vähendada neerukivide tekkeriski ning aitab ravida neeru – kui ka põiepõletikke. Aga siiski tuleks jõhvikamahlaga olla ettevaatlik. Kuna jõhvikas on väga hapu, siis poes müüdavad jõhvikamahlad on väga suhkrurikkad ja seetõttu tuleks valida naturaalsemaid mahlu või süüa hoopis jõhvikaid marjana.

Spinat

SPINAT

Spinat aitab puhastada artereid ja alandab vererõhku. Kui varasemalt peeti spinatit heaks raua allikaks, siis tänasel päeval on see väide ümber lükatua, aga vaatamata sellele on spinat siiski väga hea kaaliumi ja foolhappe allikas. Mõlemad alandavad infarktiriski ning aitavad paranda südamelihaste tööd.

Spinati puhul tuleks tähele panna, et spinatit ei tohi mitte kunagi teistkordselt soojendada, sest spinatis leidub rikkalikult nitraati, mis kõrge kuumuse toimel muutub nitriitideks ja nitrosamiinideks. Need on kartsinogeensed ained. Spinati soojendamisest saab rohkem lugeda: http://ajaviide.ee/spinat-murgine/

Oliiviõli

OLIIVIOLI

Tõenäoliselt see on kõige tähtsam toiduaine, mida paljud köögis ei kasuta, aga peaksid. Kuna oliiviõli on tunduvalt kallim tavalistest õlidest, siis paratamatult inimesed eelistavad kokkuhoidu, aga kokkuhoid tuleb tervise arvelt.

Oliiviõli on kõige kvaliteetsem õli. Külmpressitud oliiviõli annab kehale tervislikke rasvu ja alandab kolesteroolitaset. See võib vähendada südameinfarkti riski kuni 41%!

Kui lugu, mida lugesid oli kasulik, hariv või meeldis, siis jaga seda lugu ka sõpradele. Teised juba jagasid!