Me kõik sööme seda köögivilja, aga teadsid, et see võib olla väga mürgine! Ära kunagi tee seda!


Foto: Kas tead, milline lehtköögivili on fotol? Ei olegi vahet, kas tead või mitte, sest järgnevast köögiviljast räägime täpsemalt, tema tervislikkusest kui ka ohtudest, mille vastu paljud eksivad. Artikkel avaldatud: 01.03.2017, 0:00.


Me kõik teame, et spinat oli multikakangelase Popeye lemmiksöök, mis tegi ta tugevaks ja võitmatuks.

Päriselu on natuke teine, aga siiski spinat on väga tervislik ning toiteainerikas, aga samas võib teatud tingimustel olla mürgine ja suisa vähki tekitav.

Spinat sisaldab suurel hulgal erinevaid vitamiine ja mineraale, nagu näiteks foolhape, vitamiinid A, B, C, E, rauda, mangaani ja kaaliumit. Lisaks spinatis on ka luteiini ja zeaksantiin, mis aitavad võidelda mitmete erinevate haiguste vastu.

Ettevaatust

Aga mida peaksid meeles pidama – spinatit ei tohi mitte kunagi teistkordselt soojendada, sest spinatis leidub rikkalikult nitraati, mis kõrge kuumuse toimel muutuvad nitriitideks ja nitrosamiinideks.

Nitrosamiinid on inimorganismile mürgiseks ning võivad tekitada vähki. Rottide ja hiirte peal tehtud katsetega on tõestatud, et kui organismis leidub ohtralt nitrosamiine, siis see soodustab vähirakkude tekkimist maksas.

Lisaks spinatile leidub nitrosamiine ka näiteks tubakasuitsus, osades juustudes ja õlledes. Seega tuleks spinatit süüa värskelt ning mitte kunagi ei tohiks spinatit uuesti soojendada.

Veel toiduaineid, mis sisaldavad nitraati

Ka peeti, sellerit ja naerist ei tohiks teistkorda ülessoojendada, sest ka need köögiviljad sisaldavad nitraati. Söögi tegemisel tuleks kindlasti sellega arvestada. Kui teate, et sama sööki soojendate ka järgmisel päeval, siis vältige selleri, spinati, peedi ja naerise lisamist.

Toidu teistkordsest soojendamisest rääkides, ei ole ka kartulite soojendamine eriti mõttekas. Uuesti soojendamisel kaotab kartul oma kasulikud omadused ning mida rohkem kartuleid soojendada, seda vähemaks kasulike ainete sisaldus jääb.

Ka tuleks vältida munade, seente ja kanaliha teistkordset soojendamist, sest nendes toitudes olev valgukompositsioon muutub ning tundliku seedimise korral võivad tekkida erinevad seedeprobleemid.

Toitu targalt ja jaga artiklit ka tuttavatele, sest teised juba tegid seda!

Kui lugu, mida lugesid oli kasulik, hariv või meeldis, siis jaga seda lugu ka sõpradele. Teised juba jagasid!