See ongi põhjus, miks ei tohiks vett keeta mitu korda! Kaitse ennast ja lähedasi!


Foto: Kui tihti keedad vett uuesti läbi? Näiteks, kui veekeetjas on vesi, kas vahetad alati vee või lisad juurde/soojendad sama vee? Järgnevalt saad teada, miks ei tohiks vett uuesti keeta. Artikkel avaldatud: 03.03.2017, 0:00.


Kui Sul on kodus veekeetja ja keedad vett tassikese tee, kohvi või mõne muu sooja joogi jaoks, siis ütle ausalt mitu korda Sa selle aja jooksul vett uuesti keedad või vahetad? Tavapärane olukord on, et vett vahetatakse või õigemini lisatakse juurde alles siis, kui veekeetja on tühi.

Tundub täiesti ohutu, aga tegelikult ei ole. Vee teistkordset keetmist tuleks vältida ja läbikeedetud vesi tuleks alati enne uuesti keetmist ära vahetada värske vee vastu, sest vee uuesti keetmisel vee keemilised omadused muutuvad.

Uuesti keetmisel muutub vee hapnikusisaldus, mille tulemusel tekivad ja kuhjuvad mitmed tervisele potentsiaalselt kahjulikud ained. Selle tõestuseks valmistage üks tassike teed täiesti värskest, ning teine uuesti keedetud veest – maitseerinevus on koheselt tunda.

AGA MIS SIIS JUHTUB?

Vee keetmine on hea viis tappa mikroobe ja baktereid, aga mida rohkem vett uuesti keedetakse, seda rohkem ja rohkem kahjulike gaase ja mürgiseid aineid, nagu näiteks arseen, nitraadid (kirjutasime nitraatide ohtlikkusest SELLE SPINATI JA KÖÖGIVILJADE  artiklis) ja fluoriid, tekib.

Kuna nitraatidest juba kirjutasime, siis fluoriid on inimesele ohtlik närvimürk. Mitmed uuringud on näidanud seost fluoriidi kahjulikkust mõjust inimese närvisüsteemile ja ajule. Lisaks on leitud, et mitmekordselt keedetud vee tarbimine soodustab neerukivide teket.

Siinkohal tuleks muidugi rääkida kogustest. Kui Sa metsalaagris keedad vett uuesti ja jood paar tassikest teed või kohvi, siis sellel ei ole tervise seisukohast märkimisväärset halba mõju. Inimorganism saab sellega hakkama, aga kui keedad päevad läbi vett uuesti ja uuesti läbi, siis pikas perspektiivis võivad mõjud avaldada ning parem oleks vee uuesti keetmist vältida.

MIDA SIIS TEHA VEEGA?

Loomulikult oleks see arutu raiskamine, kui iga kord peale tassikest kohvi või mõnel muul viisil keedetud vett ära visata.

Kõige paremaks lahenduseks on toalilled, sest lilledele taaskord läbikeedetud vesi ei tee midagi ning veel arukam oleks tassikese kohvi jaoks keeta ainult vajalikus koguses vett, mitte keeta vett terve teekannu või veekeetja jagu. See säästab ühtlasi energiat, vett ja kokkuvõttes keskkonda, kui ka mõjub positiivselt Teie kommunaalarvetele.

Kui lugu, mida lugesid oli kasulik, hariv või meeldis, siis jaga seda lugu ka sõpradele. Teised juba jagasid!