mzadj1n
Punased ja mustad viinamarjad on sarnase toiteväärtusega ja neid võib vabalt retseptides asendada. Millist tüüpi viinamarja valida, on sageli lihtsalt maitse-eelistus või millist parasjagu müüakse kohalikus supermarketis. Mõlemat värvi viinamarjad toetavad Su tervist.

Toiteväärtus

Punased ja mustad viinamarjad sisaldavad umbes sama koguse kaloreid, süsivesikuid, kiudaineid, vitamiine ja mineraalaineid. Mõlemas viinamarjas on umbes 90 kalorit, 23 grammi süsivesikuid – peamiselt looduslikud suhkrud – 1 gramm kiudaineid ja 240 milligrammi kaaliumhüdroksiidi. Viinamarjad sisaldavad vähe valku ja rasva.

Moosid, želeed ja veinid

Viinamarjadest saab teha moosi, želeed ja punast veini. Viinamarjade värvist tuleneva erinevuse tõttu võite tunda nende toitude puhul ka erinevat maitset.

Vähendab haigestumise riske

Nii punased kui ka mustad viinamarjad aitavad vähendada krooniliste haiguste riske. 2009. aastal ajakirjas Journal of Cardiovascular Pharmacology avaldatud ülevaade annab teada, et viinamarjad, mida kasutatakse punase veini tegemiseks, nagu punane ja must, ning vein ise sisaldavad antioksüdante nagu resveratrool ja polüfenool, mis vähendavad südamehaigustesse suremuse riski ja võivad isegi pikendada eluiga. Teine uurimus 2009 ajakirjas Journal of Nutrition teatab, et viinamarjad võivad kaitsta vähi eest ja musta viinamarja ekstrakt kaitseb käärsoolevähi eest.

Kokkuvõtteks

Punased ja mustad viinamarjad on väga sarnased. Üks tüüp ei ole teisest oluliselt parem. Mõlemas sisalduvad antioksüdandid aitavad võidelda südame- ja krooniliste haiguste vastu. Mõlemad sisaldavad sama palju kaloreid ja toitaineid. Punased viinamarjad võivad olla natuke teise maitsega kui mustad, nii et siinkohal tuleb mängu kumba maitset sa eelistad.

Kui lugu, mida lugesid oli kasulik, hariv või meeldis, siis jaga seda lugu ka sõpradele. Teised juba jagasid!