KOHVI

Räägime kiirelt ka kohvist, lükates ümber väärlevinud arvamuse, kus soovitatakse kohvi säilitada külmkapis. Siinkohal peame silmas kohviube või jahvatatud kohvi, mitte valmiskohvi (kui just ei soovita teha jääkohvi).

Kohviube ega jahvatatud kohvi ei tasuks hoida külmkapis, kuna kohv võtab endasse külmkapis olevate teiste toiduainete lõhnasid ja maitseid. Samuti kaotab kohv nii oma aroome ja maitseid. Kõige parem on kohvi säilitada kuivas ja õhukindlas kohvitopsis või anumas.

KÖÖGI – JA PUUVILJAD

tomatid


Puu – ja köögiviljade külmkapis säilitamist tuleks vältida. Ühelt poolt kaotavad nad maitseomadusi, teiselt poolt ei ole säilivusajal väga suurt vahet. 

TOMATID, KURGID & MUUD KÖÖGIVILJAD

Tomatite säilitamist külmkapis peetakse sama tavaliseks nagu piima külmkapis säilitamist, aga tegelikkuses ei tohiks tomateid külmkapis hoida. Mida kauem tomateid külmas hoitakse, seda rohkem kaotavad oma loomulikku maitset. Tomateid tuleks säilitada alati toatemperatuuril.

Samad näpunäited kehtivad ka enamuste köögiviljade kohta. Köögiviljad on maitsvamad ja paremad, kui neid säilitada toatemperatuuril ning seetõttu riknemise vältimiseks tuleks osta köögivilju väga väikese varuga.

PUUVILJAD 

Eksootilised puuviljad saabuvad meie poelettidele poolküpsetena s.t. puuviljad on kõige paremad alles siis, kui nad on mõned päevad järelvalminud.

Kui soovid järelvalmisise protsessi aeglustada, siis hoia neid kuivas, jahedas ja pimedas, kui aga kiirendada, siis säilitada tavalises puuviljakausis või – korvis. Sama kehtib ka kodumaiste puuviljade kohta.

Reeglina kõik terved viljad säilivad toatemperatuuril väga hästi. Külmkapi abi tuleks kasutada ainult siis, kui puuvili on lõigatud lahti või saanud kannatada, aga viimasel puhul aitab sama hästi ka pime, jahe ning hästi ventileeritud kuiv koht. Külmkapis on paraku liialt palju niiskust.


Kui lugu, mida lugesid oli kasulik, hariv või meeldis, siis jaga seda lugu ka sõpradele. Teised juba jagasid!