Onkoloogid kutsuvad lõpetama nende 6 toidu tarbimise, kuna need suurendavad vähiriski


Foto: Sellest artiklist saad teada, milliseid toite vältida, et vähiriski vähendada. Artikkel avaldatud: 10.07.2017, 13:08.

Meditsiiniekspertide sõnul on vähk keeruline haigus, mis võib olla tingitud mitmest tegurist: geneetika, spetsiifilised infektsioonid, halvad elustiilimisharjumused, nagu kehv toitumine, kehaline aktiivsus, tubakas ja alkohol ning kokkupuude mitmesuguste kemikaalide ja kiirgusega.

Maailma vähiuuringute fond hindas, et ligikaudu 20% kõigist Ameerika vähipatsientidest on seotud kehakaalu suurenemise, kehva toitumise, vähese kehalise aktiivsuse ja alkoholi liigtarbimisega.Õnneks on vähk ennetatav ja selle haiguse riski saab vähendada:

  • regulaarse treeninguga
  • tervisliku kehakaalu säilitamisega
  • suitsetamise vältimisega
  • tervislike köögi- ja puuviljade söömisega

Järgnevad 6 toitu võivad olla kahjulikud ja suurendavad vähiriski:

Rafineeritud ja kunstlikult suhkrustatud toidud

Kõrge suhkrusisaldusega toitude liigne tarbimine põhjustab arvukate terviseprobleemide tekkimist. Need toidud tõstavad insuliini taset ja suurendavad vähirakkude kasvu. Ameerika Kliinilise Toitumise Ühingu ajakirjandus avaldas 2006. aastal uuringu, mis näitas, et osalejatel, kes tarbisid suurema suhkrusisaldusega toiduaineid, tõusis pankreasevähi risk.

Seetõttu asenda need toidud tervislike ja looduslike alternatiividega nagu steevia, toores mesi, vahtrasiirup, mustad melassid või jaggery.

Suitsutatud ja marineeritud toidud

Marineeritud ja suitsutatud toitude regulaarne tarbimine ohustab tervist, kuna suitsetamise protsess tekitab lihasse palju mürgiseid koostisosi ning marineeritud toidud on kõrge nitraadisisaldusega, mis suurendavad vähiriski.


Punane ja töödeldud liha

Töödeldud liha nagu sink, vorstid ja peekon sisaldavad kahjulikke säilitusaineid ja soola. Teadlased on leidnud, et töödeldud liha liigsöömine võib põhjustada soolevähki.

Liigne piimavalgu tarbimine suurendab eesnäärme- ja soolevähi tekkimise võimalusi, seetõttu veenduge, et tarbite üksnes rohtoidu peal olnud loomade liha.

Tehistingimustes kasvatatud lõhe

Tehistingimustes peetavatel ja looduslikel lõhedel on tohutu erinevus, kuna viimased pakub arvukaid tervisega seotud eeliseid, samas kui esimesed võivad tekitada tõsised terviseriske.

Tehistingimustes kasvatatud lõhe tarbimine võib põhjustada vähki. Teadlased on leidnud, et tehistingimustes kasvatatud lõhe sisaldab kahjulikke kemikaale ja vähki soodustavaid koostisosi, nagu elavhõbe, dioksiinid, toksafeen ja polüklooritud bifenüülid.

Kartulikrõpsud

Kartulikrõpse toodetakse väga kõrgetel temperatuuridel, mis põhjustab akrüülamiidi, populaarse kantserogeeni loomist.

Rahvuvahelise Vähiuuringute Instituudi avaldatud uuringu kohaselt suurendab see koostisosa munasarja-, rinna-, eesnäärme- ja seedetrakti vähki.

Kartulikrõpsudes on ka palju kaloreid ja rasvu, mis tõstavad vererõhku ja kolesterooli taset ning põhjustavad ülekaalulisust.

Kartulikrõpsudes on ka kunstlikke maitse- ja säilitusaineid, seega parem väldi neid ja tee parem ise kodus neid tervisliku oliivõliga.

Mikrolaineahju popkorn

Mikropopkorni kotid sisaldavad äärmiselt mürgist kemikaali, mida nimetatakse perfluoroktaanhappeks, mis on tõestanud, et see suurendab neeru- ja põievähi riski ning põhjustab naistel viljatust.

Kui lugu, mida lugesid oli kasulik, hariv või meeldis, siis jaga seda lugu ka sõpradele. Teised juba jagasid!


Lisa oma kommentaar