Kas teadsid, et vett on võimalik silmapilkselt muuta jääks ning seda kodustes tingimustes? Vaata lühivideot, kus tutvustatakse katset visuaalselt.

Katse seletus

Videos kasutatakse destilleeritud vett, mis on aurustamise ja kondenseerumise teel puhastatud lahustunud lisanditest – peamiselt sooladest.


Kuna destilleeritud vees puuduvad tahked osakesed, mille ümber võiks kristalliseerumine (jäätumine) alata, siis vee jäätumispunkt langeb kuni 40 miinuskraadini. Katse läbiviimiseks ei ole vaja nii madalat temperatuuri. Kodustes tingimustes sobib paaritunnine vee jahutamine tavalises sügavkülmikus.

Kui jahutatud pudelile anda väike obadus, siis saadud energia mõjul hakkavad molekulid vees liikuma, mis tekitavad kristalliseerumise protsessi ehk jäätumise terves pudelis. Pudeli raputamine ja loksutamine annab sama efekti. Teises näites, kus pudelist valatakse välja jääd või klaas jäätub, on põhimõte täpselt sama.

Katse on täiesti ohutu ning võib teha kodustes tingimustes. Samas ei tohiks destilleeritud vett juua, sest see on inimesele kahjulik, kuna soolavaba vesi viib organismist soolad välja. Erandiks on inimesed, kellel on kehas soolade üleküllus, aga sel juhul on destilleeritud vee joomise väljakirjutanud eriarst.

Kui lugu, mida lugesid oli kasulik, hariv või meeldis, siis jaga seda lugu ka sõpradele. Teised juba jagasid!