Need on põhjused, miks Sa ei tohiks mitte kunagi visata sibulakoori prügikasti!


Foto: Sibula kasutamist ravi otstarbel on kirjeldatud Ebersi papüürus (1500 eKr) erinevate vormidena ja erinevate toimetega ravimaks peavalu, hammustusi, sooleusse ja südamega seotud vaevusi, nakkusi ja pahaloomulisi muutusi. Aga see, mida me sibula ja küüslaugu juures ei tea - me viskame ära kõige väärtuslikuma osa. Artikkel avaldatud: 03.03.2017, 13:00.


Kas oled üks neist, kes alati koorib sibula ja küüslaugu ning viskab koored prügikasti? Kui jah, siis Sa ei ole üksi. Ainüksi Euroopas visatakse igal aastal ära üle 500 000 tonni sibulakoori.

Koored võivad tunduda söögikõlbmatud, aga tegelikkuses sibula – ja küüslaugukoored on tervise seisukohalt väga väärtuslikud ja neid tuleks ära viskamise asemel hoopis tarbida.

Sibula – ja küüslaugukoorte söömine võib kõlada anekdootlikuna, aga üllataval kombel leidub koortes ohtralt antioksüdante ja flavonoide – rohkem kui mugulates endas.

See, kuidas koori tarbida, sellest räägime artikli lõpus, aga enne räägime, miks on sibula – ja küüslaugukoored kasulikud ja miks neid ei tohiks ära visata.

Küüslaugukoored

Küüslaugukoortes leidub kuute erinevat tüüpi antioksüdanti. «Üheks tähtsamaks on fenüülpropanoid, mis aitab võidelda vananemisprotsesside vastu ja kaitseb ka südant», selgitab Dr. Glenville veebilehele Daily Mail antud intervjuus.

Lisaks sellele on küüslaugukoortel samad kasulikud omadused, mis küüslaugküüntes – parandab immuunsust, aitab võidelda erinevate haiguste vastu ning alandab kolesterooli.

Sibulakoored

Kuigi sibul on hea antioksüdantide allikas, siis sibulakoortes on neid veel rohkemgi.

Sibulakoores leidub rikkalikult kvertsetiini. Kvertsetiin on flavonoid, mis aitab langetada vererõhku ja vältida ateroskleroosi ehk veresoonte lupjumist. See on haigus, mille korral arterid ahenevad veresoonte seintele kogunevate ainete tõttu.

Veresoonte ahenemise tõttu takistub vereringlus, mis võib omakorda viia trombi tekkeni. Kõige sagedemini tekivad trombid aortides, pärgartertites ja peaaju veresoontes ning seetõttu peetakse veresoonte lupjumist infarktide ja insultide levinuimaks põhjustajaks.

Seega sibula kui ka sibulakoorte regulaarne tarbimine on väga lihtne viis vähendada ateroskleroosi tekkeriski.

Lisaks sibulakoortes on rohkelt kiudaineid. Kiudainerohked toidud aitavad vähendada südamehaiguste, mõningate vähivormide ja 2. tüübi diabeedi tekkeriski ning ühtlasi parandab seedimist.

Kuidas süüa sibula – ja küüslaugukoori?

Tarbimiseks kõlbavad ainult sibulate – ja küüslaukude koored, mis on kasvatatud orgaaniliselt ja mis on visuaalselt puhtad. Vastasel juhul võite koos koortega tarbida ka väetisi, pestitsiite ja muid taimekahjurite tõrjumiseks kasutatavaid kemikaale.

Samuti ei maksa sibula – ega küüslaugukoori süüa toorelt, kuna nende kuivus ja tekstuur on söömiseks liiga ebameeldiv. Kõige paremaks viisiks on keetmine ja hautamine.

Kui keedad suppi, hautist või kastet, kuhu lisad ka sibulaid või küüslaluku, siis võid lisada sinna koorimata terved sibulad/küüslaugud või siis ainult koored. Pärast keetmist koored eemaldada, sest ka keedetud kujul koorte söömine ei ole eriti meeldiv.

Keetmisel või hautamisel imbuvad koortes leiduvad kasulikud ained keedetud või hautatud toitu ja seetõttu koorte hilisemal söömisel neil erilist väärtust ei ole.

Lõpetuseks – sibula – ja küüslaugukoori võib kuivatada, et neid oleks alati vajadusel võtta ja muidugi ei maksa unustada enne koorte või koorimata sibulate ja küüslaukude kasutamist või kuivatamist neid väga hoolikalt pesta.

Allikad: Daily Mail, Wikipedia, Science Daily ja Raising Natural Kids.

Kui lugu, mida lugesid oli kasulik, hariv või meeldis, siis jaga seda lugu ka sõpradele. Teised juba jagasid!