See on põhjus, miks ei tohiks mitte kunagi toitu küpsetada fooliumis. Ära seda enam tee!

Kui küpsetad ahjus lõhe või mõnd muud vääriskala, köögivilju või liha, siis on tõenäosus, et kasutad küpsetamiseks fooliumit. Aga Sa ei pruugi teada, et foolium võib imbuda sööki ja see võib tervisele olla kahjulik.

Kuna alumiinium on kõige populaarsem köögitarvete valmistamiseks kasutatav materjal, siis seetõttu on viidud läbi mitmeid uuringuid, mõistmaks üleliigse alumiiniumi mõju inimese tervisele. Uuringud on leidnud mitmeid seoseid köögis kasutatava alumiiniumi ja erinevate haiguste vahel.

Alumiiniumit ei kasutata ainult fooliumi, vaid ka pottide ja pannide valmistamisel, aga viimased on toidu valmistamiseks täiesti ohutud. Problemaatiline on ainult fooliumi kasutamine ahjus ja seda eriti happeliste ning vürtsikate toitude valmistamisel kõrgel temperatuuril.

ALUMIINIUM JA TERVIS

Inimese keha suudab väga edukalt tulla toime väikestes kogustes alumiiniumiga. See tähendab, et minimaalne kogus alumiiniumit ei ole inimkehale probleemiks. Maailma Terviseorganisatsiooni väljatöötatud normide kohaselt loetakse ohutuks koguseks 40mg alumiiniumit ühe kilogrammi kehakaalu kohta päevas. Seega inimene, kes kaalub 60 kilogrammi, ta ei tohiks tarbida päevas üle 2400mg alumiiniumi.

Kuid enamik inimesi tarbib päevas rohkem alumiiniumit, kui on päevane soovituslik maksimaalne norm. Seda tarvitatakse toidu, ravimite ja isegi joogiveega. Näiteks alumiiniumit leidub maisis, juustus, soolas, ürtides, vürtsides ja tees. Nagu eelpool mainitud, siis ka mitmetes kööginõudes. Lisaks kasutatakse alumiiniumit ka mõningates joogivee puhastus protsessides.

Seetõttu tarbime alumiiniumit rohkem kui peaks ja probleem sai alguse ühiskonna industrialiseerimisega, kui asendati mitmed metallid alumiiniumiga, mida on tunduvalt odavam toota ja millel on teiste metallide ees mitmeid eeliseid. Liigse tarbimisega on täheldatud mitmete haiguste tõusutrendi.

Kõige tähelepanuväärsem on Alzheimer’i tõbi. Uuringute käigus täheldati, et Alzheimer’i tõbe põdevatel patsientidel on ajukoes alumiiniumi kontsentratsioon normist tunduvalt kõrgem ning jõuti järeldusele, et pidev suurtes kogustes alumiiniumi tarbimine suurendab Alzheimer’i tõppe haigestumise riski.

Lisaks Alzheimer’ile tekitab alumiiniumi ületarbimine ka muid terviseriske. Uuringud on näidanud, et liigne alumiiniumi tarbimine võib olla ohtlik mõningatele patsientidele, kellel on neerukahjustus või põevad luuhaigusi. Samuti vähendab ajurakkude kasvutempot.

VÄLDI FOOLIUMIT KÜPSETAMISEL

Arvestades kõiki neid tõestatud riske, on oluline teha kindlaks alumiiniumi sisaldus küpsetamisel. Pottidel ja pannidel on olemas kaitsekiht, mis takistab alumiiniumi otsest kokkupuudet toiduga ja selle imendumist toitu. Probleemiks on puhastamine. Potte ja panne liiga tugevalt puhastades, paratamatult kahjustame kaitsekihti. Seega potid ja pannid on üldiselt ohutud, aga silmnähtavalt kulunud potid ja pannid tuleks välja vahetada uute vastu.

Hoopis teine lugu on fooliumiga. Fooliumil puudub kaitsekiht ning seetõttu on otsene kokkupuude toiduga ja alumiinium hakkab imenduma toitu. Siinkohal tasuks mainimist, et fooliumi kasutamine külmade toitude puhul on täiesti ohutu. Probleemiks on toidu küpsetamine fooliumis.

Mida kõrgem on temperatuur, seda rohkem alumiiniumit fooliumist toitu imendub. Samuti alumiiniumi imendumist soodustab toidu happelisus ja vürtsikus. Näiteks, kui fooliumisse on pandud lõhe, kus on sidrunid, siis võite olla kindlad, et toidus on soovitatud päevanormist rohkem alumiiniumit. Seda on kinnitanud ka Maailma Terviseorganisatsioon, et küpsetamisel fooliumiga, sisaldab toit piirmäärast lubatud oluliselt rohkem alumiiniumit.

Lõpetuseks, nagu eelnevalt mainitud, on probleemiks ainult fooliumis küpsetamine. Fooliumi kasutamine mistahes külmade toitude pakendamiseks on täiesti ohutu ning liigse alumiiniumi imendumist karta ei ole.

Artikkel ilmus veebiajakirjas: http://www.iflscience.com/

Kui lugu, mida lugesid oli kasulik, hariv või meeldis, siis jaga seda lugu ka sõpradele. Teised juba jagasid!