Miks Sa peaksid sööma arbuusiseemneid, selle asemel, et need välja sülitada


Foto: Kumb oled Sina? Kas oled üks paljudest, kes sülitab arbuusiseemned välja ja enne arbuusi söömist eemaldab seemned täielikult? Või hoopis pead arbuusiseemneid üheks parimaks arbuusis olevaks osaks ? Artikkel avaldatud: 07.07.2017, 13:02.


Suvi on kõigest mõne kuu kagusel ja see on aeg, kui poelettidele ilmuvad esimesed vastvalminud arbuusid. On väheseid, kellele ei maitse arbuus, aga on ka väheseid, kes söövad arbuusi koos seemnetega.

Üllatuslikult arbuusiseemned omavad suurt toiteväärtust ja seetõttu on tervisele kasulikud. Veel enam – kõrvitsaseemnete kasulikkusest teame kõik, aga mingil põhjusel on arbuusiseemnete kasulikkus jäänud kahe silma vahele.

Arbuusiseemnete kasulikkus

Arbuusiseemnetes leidub rohkelt erinevaid vitamiine ja toitaineid. Kõige rohkem leidub seemnetes proteiini ehk valku – ühes tassitäies (108 grammis) leidub 30.61 grammi valku, mis on 61% soovitatavast päevasest kogusest.

Lisaks valkudele on arbuusiseemned head tiamiini (B1-vitamiin), riboflaviini (B2-vitamiin), niatsiini (B3-vitamiin) ja foolhappe (B9-vitamiin) allikad. 108 grammis arbuusiseemnetes on vastavalt soovitatavale päevasele kogusele 14%, 9%, 19% ja 16%.

Mineraalainetest leidub ohtralt magneesiumi (139% soovitavat päevasest kogusest), mangaani (87%), fosforit (82%) ja tsinki (74%). Lisaks eelmainitule on seemnetes veel rauda, kaltsiumit, vaske, kaaliumit ja naatriumit.

Magneesiumil on suur tähtsus närviimpulsside ülekandes, osaleb soolade koostises luukoe ja hammaste tekkes ning magneesiumi ioonid on aktivaatorid erinevates reaktsioonides, mis nõuavad adenosiintrifosfaate, näiteks lihaste kokkutõmbumine ning valkude, rasvade ja nukleiinhapete süntees.


Teine tähtis mineraal on fosfor, mida arbuusiseemnetes leidub ohtralt. Fosfor on elutähtis ja vajalik kõikidele eluvormidele, kuna fosfaadid on DNA, RNA ja ATP komponendid. Lisaks koosnevad fosfaatidest ka fosfolipiidid, mis moodustavad kõik rakumembraanid.

Kuidas tarbida arbuusiseemneid ?

Arbuusiseemneid võib süüa toorelt, kuivatatult kui ka purustatult, segades erinevatesse jookidesse või maitseks salatitesse.

Kõige lihtsamaks viisiks on arbuus koos seemnetega purustada blenderis. Seemned annavad joogile omapärase ja värske maitse ning säilivad kõik seemnete kasulikud omadused.

Video

Mida teed Sina ? Kas oled üks paljudest, kes sülitab arbuusiseemned välja ja enne arbuusi söömist eemaldab seemned täielikult? Või hoopis pead arbuusiseemneid üheks parimaks arbuusis olevaks osaks ?

Allikad: nutriondata.

Kui lugu, mida lugesid oli kasulik, hariv või meeldis, siis jaga seda lugu ka sõpradele. Teised juba jagasid!


Lisa oma kommentaar